12-årige Johan Høyer var i et helt år væk fra Risskov Skole på grund af sygdom. Han fik leukæmi, og behandlingen af den alvorlige sygdom krævede til Johans store ærgrelse, at han ikke måtte komme i skole og se sine klassekammerater.

Hans fravær betød dog ikke, at han mistede kontakten til sine venner i skolen. De sendte gaver, breve, sms'er og snapchats til ham og spillede spil sammen med ham online. Ifølge Johan var det en uvurderlig hjælp i kampen mod kræften. Derfor tøvede han ikke med at nominere sin klasse til Kammeratskabsprisen, der blev uddelt for første gang til en stor fejring på Aarhus Rådhus i januar.

 

Kammeratskabsprisen er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Børne- og ungebyrådet og Lokalavisen Aarhus. Der var i alt fem nominerede til prisen, og feltet spændte bredt med alt fra et basketballhold, klubber og skoleklasser. Det er Lokalavisens læsere, der har stemt på deres favorit – og valget som Aarhus’ bedste kammerater faldt på Johans klasse fra Risskov Skole.

Det var ikke kun Johan og hans kammerater, der var begejstrede, da børne- og ungeborgmesteren Karim Kaddoura kunne afsløre, at de nu kunne kalde sig prisvindere. Også fra Johans mor lød der en stort tak til 6.A for at være gode kammerater under Johans svære sygdom. Og gode kammerater er vigtige, når et barn er meget syg. Det fortalte Johans mor, Hanne Høyer, til Lokalavisen.

Jeg er helt vild glad og dybt taknemlig for den opbakning, Johan har fået fra klassen. Der er også nogen forældre, der har stået bag deres børn og mindet om, at Johan stadig var en del af klassen, og det har betydet alt for os. Han skal tilbage til livet nu, og det hjælper det her til. Han har ikke været væk, han har hele tiden haft kontakt. Det er vigtigt!
Johans mor

Det var også en stolt klasselærer, der var mødt op til prisoverrækkelsen sammen med sine elever.

"En ting er jo historierne, som vi kan læse i avisen. Men noget andet er det, der bare foregår i dagligdagen. Jeg ser jo, hvordan børnene har holdt kontakten. Det var ikke mig, der fandt på det. Det var dem selv. Og jeg kunne høre, at de spillede sammen med Johan. Der har de sociale medier jo gjort en stor forkel. De har gjort det nemmere at bevare kontakten, selvom man er væk fra klassen," sagde klasselærer Thomas Andersen til Lokalavisen.

Med prisen som Aarhus’ bedste kammerater følger 15.000 kroner, som ifølge klassen skal bruges på deres studietur i 8. klasse – og måske en lille klassefest, konstaterede Johan efter prisoverrækkelsen.

De nominerede var:

  • Aabyhøj Basketballs pigehold årgang 2006
  • Tutorpatruljen i Klubberne Peter Fabersvej og Musvågevej
  • 6.C på Virupskolen
  • 5.B på Vestergårdsskolen
  • 6.A på Risskov Skole