MadMikkel pepper skolemaden op med gran, blomster og andet vildt. Skolernes møde med MadMikkels vildtvoksende råvarer skal være med til at øge madglæden og løfte børnenes madnysgerrighed og maddannelse.

”Prøv lige at smage på denne her grannål og fortæl mig så, hvilken frugt den minder dig om?”

Med tillægsord som bitter, sød og citrus svarer størstedelen af de adspurgte elever fra Beder Skole grapefrugt. Det får den 39-årige århusianer Mikkel Wejdemann til at smile op til begge ører. Hans største passion i arbejdet som madinspirator er nemlig at gøre børn mere madmodige. Han går både rundt i 10-pausen og frokostpausen og præsenterer børnene for nogle af dagens smagsoplevelser.

Det er fedt, når jeg kan få lille forsigtige Sofie fra 1. klasse til at smage på ramsløgsblomsten, samtidig med at jeg kan overbevise roden Sebastian fra 9. klasse om ,at en lille grannål faktisk ikke smager ulækkert. Det er en kæmpe motivationsfaktor.
MadMikkel - a.k.a. Mikkel Wejdemann

Buffetbordet står i fuldt flor

Dagen forinden stod der byg-selv-burgere på buffetbordet. Nu er det i stedet spækket med blomster, gran og blade i forskellige afskygninger. To drenge rynker på næsen, da de passerer buffeten for at få en dagens ret: indisk wok. På vej ud fra kantinen stopper de op og betragter en håndfuld yngre elever, der med iver og begejstring drysser buffetbordets grønne delikatesser ud over den fortrinlige wok-ret. Det får de to drenge til at vende om og gå ombord i løgkarse, douglasgran og ramsløgspesto.

Jeg er overrasket over, hvor meget smag det giver til maden. Jeg kan rigtig godt lide at prøve noget, der er nyt og anderledes, men jeg havde for eksempel aldrig selv tænkt på at spise gran. Det vil ikke gøre mig noget, hvis skolen serverede det her mad igen. Det smager dejligt.
Julie Raahauge, 8. klasse - Beder Skole

Et smagfuldt tilbud i en travl hverdag

Tilbuddet om at få besøg af MadMikkel blev lynhurtigt fulgt til døren af Gitte Lund Christensen, køkkenleder på Beder Skole. Hun vidste sammen med sin skoleleder, at det var en god mulighed for at hente inspiration til ny og alternativ mad til børnene.

”I arbejdet som køkkenleder har jeg sjældent meget tid til at tage ud af huset og blive inspireret til nye og alternative retter. Derfor har det været en fornøjelse at have besøg af Mikkel i dag. Han har mange spændende og simple madforslag, jeg kan tage til mig og bruge i den daglige madlavning,” siger Gitte Lund Christensen.

I alt 15 skoler i Aarhus Kommune får besøg af MadMikkel, og flere endnu står på venteliste. Den store interesse for tilbuddet glæder Mikkel Wejdemann, som var spændt på, om køkkenlederne havde tid og lyst til at tilmelde sig.

”Når jeg kommer ud på skolerne, kan jeg virkelig mærke, at køkkenlederne har lyst til det her.

De tager imod inspiration med kyshånd og er lydhøre og nysgerrige på, hvordan de kan peppe maden op med små simple virkemidler, der ikke kræver alverden,” fortæller Mikkel Wejdemann, der understreger, at han endnu ikke har mødt en køkkenleder, som ikke vil børnene det bedste. De gør sig umage med den mad, de serverer, og der er en masse kærlighed bag.

Nye fokusområder skal styrke madoplevelsen

I samarbejde med MadMikkel har Gitte Lund Christensen udvalgt nogle fokusområder, der kan skrues lidt på for at styrke den gode madoplevelse for eleverne på Beder Skole, og her kan Julie Raahauges ønske om mere mad fra naturens spisekammer meget vel blive indfriet.

Vi har snakket om, at det kunne være sjovt at bestille flere vilde råvarer som for eksempel spiselige blomster og anvende buffetbordet noget mere i ti-pausen til introduktion og uddeling af gratis smagsprøver.
Gitte Lund Christensen, køkkenleder på Beder Skole

14 dage efter Mikkels besøg, skal Gitte Lund Christensen kreere sin egen opskrift med naturens vildtvoksende råvarer. Hendes opskrift bliver sammen med de øvrige køkkenlederes opskrifter samlet i en publikation og udsendt til byens skoler.