På plejehjemmet synger og snakker 6.A med de ældre om emner, der vedrører både den ældre og den yngre generation. Det har de gjort siden december 2017, hvor frøene til samarbejdet mellem Beder Skole og Kristiansgården blev sået.  

”Hej Esther, hvordan går det med dit nye kørekort?” spørger de først ankomne piger fra 6.A, da de slænger sig i sofaen ved siden af den 83-årig plejehjemsbeboer. Snakken mellem Esther og pigerne trommer derudaf, mens rummet bliver fyldt op af klassekammerater, undervisere, plejehjemsbeboere og plejepersonale. Dernæst sætter et guitarspil gang i dagens seance, som starter med en fællessang.

”Vi har altid to danske sange med, så vi er sikre på, at de ældre kender dem. Bagefter sidder vi for det meste og snakker sammen om forskellige ting. Vi har et nyt emne med hver gang. I dag er det kærlighed, der er emnet,” fortæller Aslak Jordan, elev i 6.A på Beder Skole.

De lærer noget om livet, der er svært at læse sig til i en bog

Samarbejdet mellem Beder Skole og Kristiansgården udsprang af at plejehjemmets oplevelses-medarbejder Malene Meldbye. som efterspurgte nye aktiviteter til plejehjemsbeboerne. Her bed flere lærere fra Beder Skole på krogen med forskellige aktiviteter, der kunne samle eleverne og plejehjemsbeboerne. I blandt lærerne var Christian Østergaard Pedersen, dansklærer og klasselærer for 6.A, og han ser besøget på plejehjemmet som en gevinst for både elever og plejehjemsbeboere.

”Der sker bare noget rigtig godt i interaktionen mellem børnene og de ældre. Eleverne lærer noget om livet, der er svært at læse sig til i en bog, mens plejehjemsbeboerne nyder, når der kommer lidt ungdom i huset, der både kan synge med og spørge ind,” siger Christian Østergaard Pedersen.

Eleverne er imponerede

I mødet med de ældre er der flere ting, der overrasker eleverne, som også bliver tættere i relationen med beboerne, for hver gang de kommer på besøg.

Jeg er imponeret over, at der er en af de ældre, der både har kørekort og er medlem af ældresagen. De ældre herude er seje, og jeg tror at os yngre kan lære en masse af dem, fordi de har meget livserfaring. Jeg tror også, at det er godt for de ældre at få besøg af os unge og få en følelse af, at vi er lidt ligesom børnebørn for dem.
Aslak Jordan, elev i 6.A på Beder Skole

Foruden 6.A er der også andre klasser fra Beder Skole, der har glæde af at besøge plejehjemsbeboerne. Der er for eksempel en klasse som har snedkereret fuglehuse til plejehjemmet, en klasse der viser deres kunstværker frem fra billedkunst og en klasse, der danser nogle danse, der får beboerne op ad stolene.